Tanzania Blog

Geld Tanzania

Geld Tanzania

Tanzania is een prachtig land in Oost-Afrika, bekend om zijn adembenemende landschappen, wilde dieren en rijke cultuur. Als je van plan bent om naar Tanzania te reizen, is het belangrijk om meer te weten te komen over de lokale valuta en het geldsysteem. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over geld in Tanzania.

Tanzaniaanse Shilling (TZS)

De officiële munteenheid van Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling (TZS). De TZS is onderverdeeld in 100 centen. Het is belangrijk om te weten dat de Tanzaniaanse Shilling een gesloten valuta is, wat betekent dat het niet buiten Tanzania kan worden verhandeld. Daarom is het raadzaam om geen grote hoeveelheden TZS te kopen voordat je het land verlaat, omdat je het mogelijk niet kunt omwisselen naar andere valuta.

De huidige wisselkoers van de Tanzaniaanse Shilling varieert, maar over het algemeen krijg je ongeveer 2200 TZS voor 1 Amerikaanse dollar. Het is altijd een goed idee om de wisselkoersen regelmatig te controleren voordat je geld wisselt, omdat deze kunnen fluctueren.

Geld wisselen

Er zijn verschillende opties om geld te wisselen in Tanzania. De meest gebruikelijke plaatsen om geld te wisselen zijn banken en wisselkantoren. Het wordt aanbevolen om je geld te wisselen bij officiële instellingen om oplichting te voorkomen. Zorg ervoor dat je je paspoort meeneemt, omdat dit vaak vereist is bij het wisselen van geld.

Daarnaast accepteren sommige hotels, restaurants en winkels in toeristische gebieden ook buitenlandse valuta, zoals Amerikaanse dollars of euro’s. Het is echter belangrijk om te weten dat de wisselkoers die ze hanteren meestal minder gunstig is dan bij officiële wisselkantoren.

Geldautomaten

Het gebruik van geldautomaten is een handige manier om aan contant geld te komen in Tanzania. In de grote steden en toeristische gebieden zijn er voldoende geldautomaten beschikbaar. Zorg ervoor dat je een geldautomaat gebruikt die wordt ondersteund door een bekende bank om extra kosten en risico’s te vermijden.

Het is ook belangrijk om te weten dat niet alle geldautomaten buitenlandse kaarten accepteren. Controleer daarom van tevoren bij je bank of je kaart geschikt is voor gebruik in Tanzania.

Fooien en onderhandelen

In Tanzania is het gebruikelijk om fooien te geven voor goede service. Het geven van fooien is echter niet verplicht en het bedrag is afhankelijk van je tevredenheid. In restaurants wordt meestal een servicekosten van 10% toegevoegd aan de rekening, maar het is nog steeds gebruikelijk om een kleine fooi achter te laten.

Als je gaat winkelen op lokale markten, is het belangrijk om te weten dat het gebruikelijk is om te onderhandelen over de prijs. Verwacht niet dat je de eerste prijs die wordt genoemd moet betalen. Onderhandelen is een normaal onderdeel van de cultuur en kan een leuke ervaring zijn.

Belangrijke tips

Hier zijn enkele belangrijke tips om in gedachten te houden bij het omgaan met geld in Tanzania:

  • Neem altijd wat contant geld mee voor noodgevallen, vooral als je van plan bent om afgelegen gebieden te bezoeken waar geldautomaten mogelijk niet beschikbaar zijn.
  • Vraag altijd om een ontvangstbewijs bij het wisselen van geld of het betalen van rekeningen. Dit kan van pas komen als er later een probleem ontstaat.
  • Gebruik een geldriem of een veilige tas om je geld en waardevolle spullen te bewaren, vooral in drukke toeristische gebieden.
  • Controleer je wisselgeld altijd zorgvuldig om ervoor te zorgen dat je het juiste bedrag ontvangt.

Concluderend is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over het geldsysteem in Tanzania voordat je het land bezoekt. Zorg ervoor dat je de wisselkoersen controleert, weet waar je geld kunt wisselen en hoe je geld kunt opnemen. Met deze kennis kun je genieten van een zorgeloze reis naar Tanzania!

Tanzania