Tanzania Blog

Serengeti Tanzania

Serengeti Tanzania

De Serengeti in Tanzania is een van de meest iconische en adembenemende natuurgebieden ter wereld. Het is een uitgestrekte savanne die zich uitstrekt over een oppervlakte van ongeveer 30.000 vierkante kilometer. Het gebied staat bekend om zijn overvloedige wilde dieren, spectaculaire landschappen en de jaarlijkse migratie van miljoenen gnoes en zebra’s.

Kenmerken van de Serengeti

De Serengeti is de thuisbasis van een ongelooflijke diversiteit aan dieren en planten. Het landschap varieert van open graslanden tot beboste gebieden en rotsachtige heuvels. Hier zijn enkele kenmerken van dit prachtige gebied:

  • De Grote Migratie: Elk jaar trekken meer dan 1,5 miljoen gnoes en 200.000 zebra’s door de Serengeti op zoek naar vers gras en water. Deze migratie is een van de grootste spektakels in de natuur en trekt veel toeristen van over de hele wereld.
  • De Big Five: De Serengeti is de thuisbasis van de Big Five – leeuwen, olifanten, buffels, luipaarden en neushoorns. Het is een van de beste plekken in Afrika om deze majestueuze dieren in het wild te zien.
  • Ngorongoro-krater: De Serengeti grenst aan de beroemde Ngorongoro-krater, een UNESCO-werelderfgoed. Deze krater is de grootste intacte caldera ter wereld en herbergt een ongelooflijke verscheidenheid aan dieren, waaronder leeuwen, neushoorns, nijlpaarden en flamingo’s.
  • Overvloed aan roofdieren: De Serengeti heeft een van de hoogste dichtheden aan roofdieren ter wereld. Naast leeuwen en luipaarden zijn er ook cheeta’s, hyena’s en wilde honden te vinden.
  • Prachtige landschappen: Van uitgestrekte grasvlaktes tot schilderachtige heuvels en rivieren, de Serengeti biedt een adembenemend landschap dat perfect is voor fotografie en natuurliefhebbers.

Activiteiten in de Serengeti

Er zijn tal van activiteiten die bezoekers kunnen ondernemen om de Serengeti ten volle te ervaren. Hier zijn enkele populaire opties:

  • Gamedrives: Een gamedrive is een van de beste manieren om wilde dieren in de Serengeti te spotten. Met een ervaren gids kun je op zoek gaan naar leeuwen, giraffen, nijlpaarden en nog veel meer. De gamedrives kunnen zowel overdag als ‘s nachts worden gedaan.
  • Ballonsafari: Een ballonsafari biedt een unieke en adembenemende ervaring. Zweef over de Serengeti en geniet van het panoramische uitzicht op de uitgestrekte vlaktes en de wilde dieren die zich onder je bevinden.
  • Wandelsafari’s: Voor de avontuurlijke reizigers zijn er wandelsafari’s beschikbaar. Verken te voet de Serengeti en kom dichter bij de natuur. Onder begeleiding van een ervaren gids kun je meer leren over de flora en fauna van het gebied.
  • Culturele bezoeken: Breng een bezoek aan de Maasai-stammen die in de buurt van de Serengeti wonen. Leer meer over hun tradities, cultuur en levensstijl. Dit is een geweldige manier om een glimp op te vangen van de lokale bevolking en hun erfgoed.

Beste tijd om de Serengeti te bezoeken

De Serengeti kan het hele jaar door worden bezocht, maar de beste tijd om de migratie te zien is tussen december en juli. In deze periode bevinden de gnoes en zebra’s zich in de Serengeti en kun je getuige zijn van de spectaculaire oversteek van de Mara-rivier. Het weer is over het algemeen aangenaam, met warme dagen en koele nachten.

Als je echter op zoek bent naar rustigere periodes met minder toeristen, kun je overwegen om in het laagseizoen te gaan. Dit is meestal tussen april en mei, wanneer het regenseizoen plaatsvindt. Hoewel het landschap groener is, kunnen sommige wegen modderig zijn en kan het zicht op wilde dieren beperkter zijn.

Conclusie

De Serengeti in Tanzania is een ongelooflijk natuurgebied dat een bezoek meer dan waard is. Met zijn overvloed aan wilde dieren, prachtige landschappen en unieke migratie van gnoes en zebra’s, biedt de Serengeti een ervaring die je nooit zult vergeten. Of je nu op zoek bent naar avontuur, fotografie of gewoon wilt genieten van de schoonheid van de natuur, de Serengeti heeft voor elk wat wils.

Tanzania